Zwanenkamp 841

3607 PV Maarssen

 tel. 0650-748.143

Swierts Advies en Interim Alle rechten voorbehouden                             Sitemap                               Disclaimer                      Laatste wijzigingen: 03 januari 2020

“Ik vind mijn inspiratie niet alleen in voorbeelden van lang geleden of ver weg. Ook hier en nu zijn er mensen die me inspireren door wat ze doen of bedenken.


Zo heeft Jurjen Poorting een tweedehands brandweerboot gekocht, de grote en vervuilende dieselmotor eruit gesloopt en het schip helemaal omgebouwd tot een demonstratie-vaartuig van de actuele mogelijkheden op het gebied van hybride voortstuwing: altijd elektrisch varen en gebruik maken van de verschillende energiebronnen aan boord.


In de vrijwel lege machinekamer is nu veel ruimte ontstaan om demonstraties te geven. De zware scheepsdiesel is vervangen door twee compacte (nominaal 560 Volts DC) elektrische motoren, die worden gevoed uit een rek met speciaal ontworpen batterypacks.

Geen vervuiling, geen CO2-uitstoot!


Als de accu’s leegraken worden zij computergestuurd bijgeladen door een geluidsarme microturbine, die afslaat als de lading van de accu’s weer op peil is. Deze microturbine kan op verschillende brandstoffen werken en is uniek binnen de maritieme wereld. Vrijwel geen slijtage en zonder smeermiddelen. Ook de twee grote schroeven werken zonder de smeermiddelen of vetten, die vroeger onvermijdelijk op het oppervlaktewater werden geloosd. De lagers van deze ‘propellers’ worden nu met water gesmeerd.

http://www.electricshipfacilities.com

Tot slot maakt het schip aan de voorzijde gebruik van jetstreams in plaats van boegschroeven. Deze jetstreams worden van water voorzien uit de 560 Volts waterpomp die ook het waterkanon op het voordek van bluswater voorziet. De in de maritieme omgeving ongebruikelijke 560 Volts installatie maakt het mogelijk veel vermogen te ontwikkelen met een zeer hoog rendement.


Al met al een innovatief schip, dat niet vervuilend is en lang op een ‘groene manier’ kan werken: pas na een intensieve demonstratie van twee uur op vol vermogen manoevreren begint de microturbine zijn bijdrage te leveren.


Dit schip is voor mij een voorbeeld van Het Nieuwe Werken en een Nieuwe Koers!”